Quantitative Aptitude Quiz for SSC CHSL Tier 1 – Set 04
Quantitative Aptitude Quiz exclusively for SSC CHSL. Attempt now and test your strength in verbal ability section!
Quantitative Aptitude CHSL - 04
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 10 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Information
Click below to start your quiz. Good Luck and comment your scores below!
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
Not categorized0%
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Answered
Review
Question 1 of 10
1. Question
Read the table given below and answer the question.
Party
Percentage of votes secured
BJP
45%
Congress
20%
Samajwadi Party
25%
Others
10%
If the total number of votes secured by all the parties in the Lucknow constituency of U.P during the election is 24640 then find the difference between the votes secured by BJP and Congress.
Correct
Required difference = (45 – 20)% of 24640
= 25% of 24640
= 6160
Hence, option b.
Incorrect
Required difference = (45 – 20)% of 24640
= 25% of 24640
= 6160
Hence, option b.
Question 2 of 10
2. Question
Read the table given below and answer the question.
University Name
Number of Indian Students
Stanford University
96
Harvard University
116
Columbia University
85
Yale university
154
Cornell University
64
Find the percentage of Indian students in Harvard and Cornell University combined with respect to the total number of Indian students in all the given universities.
Correct
Incorrect
Question 3 of 10
3. Question
Read the graph given below and answer the question.
Correct
Number of article manufactured by Company A = 212 + 174 + 120 = 506
Number of article manufactured by Company B = 152 + 130 + 110 = 392
Number of article manufactured by Company C = 254 + 146 + 96 = 496
Number of article manufactured by Company D = 198 + 183 + 150 = 531
(Maximum)
Hence, option d.
Incorrect
Number of article manufactured by Company A = 212 + 174 + 120 = 506
Number of article manufactured by Company B = 152 + 130 + 110 = 392
Number of article manufactured by Company C = 254 + 146 + 96 = 496
Number of article manufactured by Company D = 198 + 183 + 150 = 531
(Maximum)
Hence, option d.
Question 4 of 10
4. Question
Read the graph given below and answer the question.
Correct
India = 156 – 138 = Rs. 18 crores
USA = 178 – 152 = Rs. 26 crores (second highest)
China = 212 – 174 = Rs. 38 crores
UK = 138 – 114 = Rs. 24 crores
Hence, option b.
Incorrect
India = 156 – 138 = Rs. 18 crores
USA = 178 – 152 = Rs. 26 crores (second highest)
China = 212 – 174 = Rs. 38 crores
UK = 138 – 114 = Rs. 24 crores
Hence, option b.
Question 5 of 10
5. Question
Read the table given below and answer the question.
Department
Number of female students
Number of male students
English
146
114
Physics
112
178
Biology
142
103
Find the ratio of total number of male students in all the departments to the total number of female students in all the departments.
12 men can complete a work in 15 days. If 10 men were employed for the first 8 days, then 10 more men joined them to complete the remaining work. Find the total time taken to complete the work.
Correct
Total work = 12 × 15 = 180 men-days
Let, the number of days taken to complete the work after the first 8 days be ‘x’.
According to question,
180 = 10 × 8 + 20 × x
x = 5 days
So, total time taken to complete the work = 8 + 5 = 13 days
Hence, option a.
Incorrect
Total work = 12 × 15 = 180 men-days
Let, the number of days taken to complete the work after the first 8 days be ‘x’.
According to question,
180 = 10 × 8 + 20 × x
x = 5 days
So, total time taken to complete the work = 8 + 5 = 13 days
Hence, option a.
Question 8 of 10
8. Question
A boy rows a boat upstream at a speed of 12 km/hr and downstream at a speed of 20 km/hr. Find the time taken to cover a distance of 36 km downstream, if the speed of stream doubles.
Correct
Incorrect
Question 9 of 10
9. Question
The monthly salary of Smriti is 20% more than the monthly salary of Twinkle. If the saving of Smriti is Rs. 18000 which is 40% of her monthly salary, then find the monthly salary of Twinkle.
Correct
Let, the monthly salary of Smriti be Rs. x.
Savings of Smriti = 40% of x
=>18000 = 0.40x
=> x = Rs. 45000
So, monthly salary of Twinkle = 45000 ÷ 1.2 = Rs. 37500
Hence, option a.
Incorrect
Let, the monthly salary of Smriti be Rs. x.
Savings of Smriti = 40% of x
=>18000 = 0.40x
=> x = Rs. 45000
So, monthly salary of Twinkle = 45000 ÷ 1.2 = Rs. 37500