Quantitative Aptitude Quiz for SSC CHSL Tier – 1 – Set 06
Quantitative aptitude Quiz exclusively for SSC CHSL. Attempt now and test your strength in Reasoning section!
Quantitative Aptitude CHSL - 06
Time limit: 0
Quiz-summary
0 of 10 questions completed
Questions:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Information
Click below to start your quiz. Good Luck and comment your scores below!
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
Not categorized0%
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Answered
Review
Question 1 of 10
1. Question
Read the table given below and answer the question.
Competitive Exam
Number of candidates who cleared Tier I (in lacs)
Percentage of candidates who cleared Tier II with respect to the number of candidates who cleared Tier I
IBPS PO
2.6
1.1%
SSC
6
1.8%
Civil Service Exam
0.5
2.4%
Find out the total number of candidates who cleared Tier II from all the given competitive exams.
Correct
The total number of candidates who got selected from all the given competitive exams = 1.1% of 260000 + 1.8%
of 600000 + 2.4% of 50000
= 2860 + 10800 + 1200
= 14860
Hence, option 2.
Incorrect
The total number of candidates who got selected from all the given competitive exams = 1.1% of 260000 + 1.8%
of 600000 + 2.4% of 50000
= 2860 + 10800 + 1200
= 14860
Hence, option 2.
Question 2 of 10
2. Question
In which year, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores is the maximum?
Correct
Number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = Number of movies with box office collection more than 100 crores – Number of movies with box office collection of more than 300 crores
In 2014, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 42 – 12 = 65
In 2015, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 44 – 9 = 35 (maximum)
In 2016, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 36 – 8 = 28
In 2017, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 49 – 16 = 33
Hence, option 2.
Incorrect
Number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = Number of movies with box office collection more than 100 crores – Number of movies with box office collection of more than 300 crores
In 2014, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 42 – 12 = 65
In 2015, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 44 – 9 = 35 (maximum)
In 2016, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 36 – 8 = 28
In 2017, the total number of movies with box office collection more than 100 crores but less than 300 crores = 49 – 16 = 33
Hence, option 2.
Question 3 of 10
3. Question
Read the table given below and answer the question.
Department
Number of employees above 40 years of age
Percentage of employees aged below or equal to 40 years with respect to total employees in the department
Production
112
65%
Marketing
65
75%
HR
52
60%
Find the total number of employees in all the three departments combined.
Read the table given below and answer the question.
Sport
Number of participants
Wrestling
110
Javelin Throw
84
Swimming
72
Sprint
188
Long Jump
96
Calculate the percentage of the number of participants in Wrestling with respect to the total number of participants in all the sports combined.
Correct
Incorrect
Question 6 of 10
6. Question
10 men and 5 women can complete a work in 14 days while 20 men can complete the same work in 8 days. Find the time taken to complete the same work by 16 women.
Correct
According to question,
(10M + 5W) × 14 = 20M × 8
140M + 70W = 160M
70W = 20M
M = 3.5W
Now,
Let, the number of days taken to complete the work by 16 women be ‘x’.
20M × 8 = 16W × x
=> 20 × 3.5W × 8 = 16W × x
=> x = 35 days
Hence, option 2.
Incorrect
According to question,
(10M + 5W) × 14 = 20M × 8
140M + 70W = 160M
70W = 20M
M = 3.5W
Now,
Let, the number of days taken to complete the work by 16 women be ‘x’.
20M × 8 = 16W × x
=> 20 × 3.5W × 8 = 16W × x
=> x = 35 days
Hence, option 2.
Question 7 of 10
7. Question
Two trains A and B are running at a speed of 54 km/hr and 72 km/hr, respectively. When train A and train B are running in opposite directions then they cross each other in 24 seconds. If train B and train A are running in the same direction, then find the time taken by train B to cross train A completely.
Correct
Let, the length of train A be ‘x’ meters and the length of train B be ‘y’ meters.
Speed of train A = 54 km/hr = 15 m/s
Speed of train B = 72 km/hr = 20 m/s
Relative speed of train A with respect to train B when running in opposite direction = (20 + 15) = 35 m/s
According to question,
x + y = 35 × 24 = 840 m
Relative speed of train B with respect to train A when running in same direction = (20 – 15) = 5 m/s
Therefore, time taken by train B to cross train A = 840 ÷ 5 = 168 secs = 2 min 48 secs
Hence, option 4.
Incorrect
Let, the length of train A be ‘x’ meters and the length of train B be ‘y’ meters.
Speed of train A = 54 km/hr = 15 m/s
Speed of train B = 72 km/hr = 20 m/s
Relative speed of train A with respect to train B when running in opposite direction = (20 + 15) = 35 m/s
According to question,
x + y = 35 × 24 = 840 m
Relative speed of train B with respect to train A when running in same direction = (20 – 15) = 5 m/s
Therefore, time taken by train B to cross train A = 840 ÷ 5 = 168 secs = 2 min 48 secs
Hence, option 4.
Question 8 of 10
8. Question
A man bought a car for Rs. 420000. Price of the car depreciates each year by 10% with respect to its previous year. After using it for 2 years, he decided to sell the car. Find the selling price of the car, if he still earns a profit of 20%.
Correct
Incorrect
Question 9 of 10
9. Question
Find the radius of the cylinder, if its volume and curved surface area of the cylinder are 1728 cm^{3} and 432 cm^{2}, respectively. [Use π = 3]
Correct
Incorrect
Question 10 of 10
10. Question
If x^{3} – y^{3} = 26 and x – y = 2, then find the value of (x^{2} + y^{2}).